богаташ

богаташ
същ. - богат, капиталист, банкер, рентиер, милионер, имотен, заможен, паралия, туз

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • болјар — (рус. болярин) 1. големец, богаташ 2. голем феудален земјопоседник во стара Русија 3. богат романски благородник земјопоседник …   Macedonian dictionary

  • буржуј — (qbp. bourgeois) 1. првобитно: жител на град (за разлика од благородник и кмет во феудалното општество) 2. припадник на буржоаската класа експлоататор 3. малограѓанин 4. богаташ, добро ситуиран граѓанин …   Macedonian dictionary

  • кулак — (рус. кулак) селски богаташ, капиталист …   Macedonian dictionary

  • мецена — (по името на римскиот богаташ Гај Цилниј Мецена, заштитник и пријател на научниците и поетите) покровител и заштитник на литературата, науката и уметноста …   Macedonian dictionary

  • милионер — (фр. millionnaire) 1. богаташ чиј имот има вредност од една или повеќе милијарди 2. фиг. многу богат човек …   Macedonian dictionary

  • набоб — (анг. nabob) 1. првобитно: титула на индиски благородник, намесник, гувернер 2. фиг. многу богат човек, богаташ …   Macedonian dictionary

  • спахија — (тур. sipahi) 1. сопственик на голем посед феудалец, властелин, господар, богаташ 2. фиг. деспот, тиранин …   Macedonian dictionary

  • богат — прил. заможен, имотен, състоятелен, богаташ, паралия, разполага прил. обилен, изобилен, плодороден, непресушим, щедър прил. разкошен, пищен, луксозен прил. съдържателен, пълен, подробен, изчерпателен, обстоен прил. буен, избуял прил …   Български синонимен речник

  • думбаз — същ. чорбаджия, богаташ …   Български синонимен речник

  • капиталист — същ. финансист, банкер, милионер, рентиер, богаташ същ. експлоататор …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”